دبوسی - debussy

 

سوئیت برگاماسک (Suite Bergamasque) از جمله مشهورترین مجموعه کارهای پیانویی است که توسط کلاود دبوسی (Claude Debussy) موسیقیدان سبک رمانتیک - امپرسیونیسم فرانسوی تصنیف شده است.


دبوسی در این سوئیت از زیباترین قطعات پیانویی خود استفاده کرده و آنرا به سبک و سیاق اشعار فرانسوی با تزئینات بسیار زیبای دوران پیش از کلاسیک، ولیکن با معماری و چیدمانی کاملآن رمانتیک و مدرن تهیه و در کنار هم قرار داده است.

استفاده از نتهای پدال طولانی، آکوردهای شکسته و آرپژ وار که بیشتر از آنکه هارمونی موسیقی را پشتیبانی کنند، به مانند ملودی هایی روان، رویایی و آرامش دهنده بکاربرده می شوند، استفاده از گامهای یک پرده ای (Whole Tone)، مدولاسیون های غیر مترقبه بدون هیچ آماده سازی قبلی و ... از جمله ویژگی های عمومی کارهای پیانویی دبوسی است که در این مجموعه به وضوح می توان آنها را مشاهده کرد.

برگاماسک از جذاب ترین موسیقی های ساخته شده برای پیانو است که می تواند هر مخاطبی را به خود جذب کند. این لغت به نام شهری در شمال ایتالیا باز می گردد و همچنین بعنوان نامی برای یک رقص محلی نیز کاربرد دارد.

این سوئیت در سال 1905 منتشر شد و دارای چهار موومان است که عبارتند از پرلود، منوئه، Clair de lune (به معنی مهتاب) و Passepied (نوعی رقص باروک).

Clair de lune که به معنی نور ماه یا مهتاب است، نام یکی از اشعار شاعر بزرگ قرن نوزدهم فرانسه، بنام پاول ورلاین (Paul Verlaine) است و Passepied نوعی موسیقی رقص است که در دوران باروک با تمپوی بالا از آن استفاده می شده است. این سبک موسیقی رقص عمومآ در سوئیت ها بکار برده می شده که از آن جمله می توان به سوئیت شماره یک هندل (Water Music) یا اورتورهای فرانسوی باخ برای هارپسیکورد اشاره کرد.

پرلود با تمپوی روباتو در فاماژور و با یک حرکت فورته از نتهای باس فا به سوی یک آکورد زیبای CMaj7 که به دنبال آن ملودیهای مرواریدی جاری می شود، آغاز می گردد. حتی اگر خیلی حرفه ای نباشید تنها با نگاه کردن به نت موسیقی این قطعه می توانید به زیبایی این قطعه پی ببرید. قسمت آغازین آن اعجاب آور است و اگر بخواهید معنی دینامیک را در موسیقی دریابید باید به این قطعه و دیگر موومان های برگاماسک گوش دهید.

در این پرلود هیچ مدولاسیونی انجام نمی گیرد و دست راست در اغلب موارد نتهای چنگ، دولاچنگ و کوچکتر اجرا می کند. پرلود با ضربات فورته فورته یک کادانس در فا ماژور خاتمه می یابد.

audio.gif Prelude

شاید به دلیل فرم های کنترپوآنیکی که دارد، منوئه، شما را به یاد منونئه های دوران باروک می اندازد. با ضربات ضعیف و آرام پیانو پیانو بصورت استاکاتو آغاز می شود و با وجود آغاز پیانویی (p) که دارد بسیار پر انرژی، جذاب و پر از اسرار است.

دبوسی در این منوئه قطعه را در ر مینور آغاز می کند، گریزهایی به رماژور میزند، سه مرتبه مدولاسیون می کند و در نهایت آنرا در لا مینور به پایان می رساند.

زیباترین و آشناترین قسمت این سوئیت قطعه Clair de Lune باشد، قطعه ای بسیار لطیف، آرامش دهند است که در اغلب بصورت پیانو اجرا می شود و می توان آنرا نماد واقعی یک موسیقی امپرسیونیسم محسوب کرد. به قسمتهایی از این قطعه رویایی در "ر" بمل ماژور گوش کنید و به آرپژهای زیبایی که همانند موج دریا فضای موسیقی را در می نوردند توجه کنید :

audio.gif Clair de Lune

پاساپید (Passapied) موومان آخر این سوئیت است که به تمپویی به نسبت بالاتر (آلگرتو) دارد و با وجود آنکه در فا دیز مینور آغاز می شود، از سایر قسمت ها مفرح تر و شاد تر است. دست چپ نتهای چنگی را بصورت استاکاتو اجرا می کند که ریتم ثابتی به قطعه می دهد و تقریبآ تا پایان قطعه می توانید این حس ریتمیک را دنبال کنید. در این قطعه نیز دو بار مدولاسیون انجام می گیرد و در نهایت روی فا دیز مینور پایان می یابد.

audio.gif Passapied

 

کاوه رهنما - گفتگوی هارمونیک